فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • معصومه توانگر*، حمیده خاکسار آستانه، فاطمه رحمانی صفحات 1-22
    گردشگری مذهبی یکی از پرطرفدارترین انواع گردشگری است و شهرهای چندکارکردی که نقش و کارکرد گردشگری نیز دارند، مهمترین نقاط جذب این گردشگران هستند. ادیان مختلف در زمینه سفرهای زیارتی الگوهای خاصی دارند؛ در همه آنها هدف، رسیدن به آرامشی روحی و معنوی است. مدیریت گردشگری مذهبی زیارتی و الگوهای بومی آن در شهرهایی که تفاوت های ماهوی دارند، با شرایط خاص مکانی، جغرافیایی و اجتماعی آن ها منطبق است. تحقیق حاضر با هدف بررسی ساختار مدیریت گردشگری در دو شهر نمونه رم (واتیکان) و مشهد، براساس مدل مدیریت مقصد گردشگری تدوین شده است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی تطبیقی است. برای جمع آوری اطلاعات، از اسناد، منابع مکتوب و الکترونیکی استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر تفاوت در ساختار مدیریت و سازماندهی گردشگری و نوع و ترکیب گردشگری در شهرهای نمونه است. درنهایت با توجه به موفقیت و برتری شهر رم در جذب و سازماندهی گردشگران مذهبی و غیرمذهبی پیشنهادهایی برای اصلاح وضع موجود مدیریت گردشگری در مشهد ارایه شده است.
    کلیدواژگان: زیارت، شهر مذهبی، مدیریت گردشگری، مشهد، واتیکان
  • حجت رضایی*، علیرضا دهقان پور، شریعه محمودی، مهدی چراغی، محمدرضا باقی پور صفحات 23-46
    دریاچه ارومیه دومین دریاچه شور دنیا بزرگترین آبگیر دائمی آسیای غربی و دومین زیستگاه طبیعی جانوران در کشور است و می تواند از نظر ماهیت زیست محیطی، منابع مهم طبیعی، جغرافیای اقلیمی و تنوع زیستی با برنامه ریزی های صحیح بهترین زمینه را برای جذب گردشگر طبیعی در سطوح ملی و بین المللی فراهم کند. پژوهش حاضر با روش تحقیق توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، شامل کتابخانه ای و میدانی و با استفاده از مدل تحلیلی سوات، ضمن معرفی نقات قوت و ضعف بوم گردی این دریاچه راهبردهای عملی هم سو با توسعه پایدار گردشگریدر این منطقه ارائه می دهد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد نقات قوت دریاچه ارومیه همچون تنوع گونه های گیاهی، تنوع زیستی از جمله پرندگان، شوری آب و پرورش جلبک های سبز و آبی، گونه های ژئومورفولوژیکی متنوع در منطقه می تواند با برنامه ریزی های دقیق و عملی به یک ابر منطقه ناب جهانگردی تبدیل شود.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، بوم گردی، دریاچه ارومیه، محیط زیست، مدل تحلیلی سوات
  • جواد سخدری*، جهانگیر یدالهی فارسی، مهدی جعفری نژاد صفحات 47-67
    مهمترین پرسش مربوط به توسعه کارآفرینی در حوزه گردشگری سلامت این است که چرا تنها بعضی از افراد قادرند به شناسایی فرصت های کارآفرینی در ایران را شناسایی کنند و دیگران قادر نیستند؟ از این رو هدف اصلی این تحقیق بررسی عوامل فردی موثر بر شناسایی فرصت های کارآفرینی در این حوزه است. در این پژوهش با استفاده از روش آمیخته عوامل فردی موثر بر شناسایی فرصت ها و چگونگی تاثیر آنها از طریق مصاحبه اکتشافی با 15 نفر از کارآفرینان حوزه سلامت در کشور مشخص شد و سپس با روش نظریه برخواسته از داده ها، الگوی مفهومی تحقیق پیشنهاد شد. در بخش مطالعات کمی نیز داده ها از بین 80 نفر از کارآفرینان حوزه سلامت ، جمع آوری شد و در نهایت داده های به دست آمده برای آزمون فرضیه ها و تبیین مدل مفهومی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS از طریق الگوهای اصلی معادلات ساختاری بررسی شد. نتایج نشان داد 62 درصد از واریانس متغیر وابسته تحقیق یعنی تشخیص فرصت های کارآفرینی در حوزه سلامت با 2 متغیر مستقل خصوصیات شخصیتی و دسترسی به اطلاعات و 38 درصد دیگر با متغیرهای دیگر تبیین می شود.
    کلیدواژگان: شناسایی فرصت، هوشیاری کارآفرینانه، قابلیت های شناختی، شبکه اجتماعی، دانش و تجربه پیشین، ویژگی های شخصیتی، گردشگری سلامت
  • محمدرحیم رهنما*، طاهره سادات حسینی غفاری، امیر اشنویی، مجتبی روستا صفحات 68-89
    هدف تحقیق بررسی وضعیت مراکز اقامتی شهر مشهد به عنوان بزرگترین شهر گردشگری در کشور است. از این رو خدمات آن ها در 7 شاخص حمل و نقل و دسترسی، برخورد و دانش کارکنان هتل، مکان هتل و فضاهای اطراف، امکانات و خدمات داخلی هتل، کیفیت تغذیه هتل، آموزش و امنیت و اعتماد بررسی شده است. نوع تحقیق توصیفی تحلیل است و به دو صورت اسنادی و پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را گردشگران داخلی شهر مشهد شامل تعداد 990886 نفر در 856 مرکز اقامتی تشکیل می دهند که با فرمول نمونه گیری حجم نمونه 360 نفر تعیین شد. بنا بر نتایج تحلیل عاملی، اولین عامل رضایتمندی مربوط به متغیر دسترسی به حمل و نقل مناسب از هتل به جاذبه ها با مقدار ویژه (07/3) و دومین عامل مربوط به متغیر کیفیت تغذیه هتل با مقدار ویژه (4/2) است. بنا بر نتایج آزمون فرضیات نیز میان متغیرهای زمینه ای با میزان رضایت از کیفیت خدمات رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، هتل، گردشگران داخلی، کیفیت خدمات، کلان شهر مشهد
  • سیامک شرفی، هدایت الله درویشی، مریم بیرانوند زاده*، سیددانا علی زاده صفحات 90-115
    این تحقیق با هدف شناسایی پهنه های مستعد برای فعالیت بوم گردی و ارایه راهبردهای توسعه این فعالیت در شهرستان کوهدشت استان لرستان انجام شده است. روش انجام پژوهش توصیفی تحلیل است و از روش کتابخانه ای و پیمایشی برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از مدل های تحلیل مکانی نرم افزار جی آی اس و از مدل سوات در تدوین راهبردهای بخش بوم گردی استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر توان بالقوه قسمت شمالی محدوده مورد مطالعه در بخش بوم گردی است که از بین فعالیت های متنوع در این بخش، فعالیت دامنه نوردی و سنگ نوردی از مهم ترین مواردی است که باید در برنامه ریزی های توسعه این بخش به آن توجه شود. قسمت های جنوبی در وضعیت متوسط و دیگر قسمت های ناحیه مورد مطالعه شرایط مناسبی ندارند؛ در حالی که باید به راهبرد حداقل حداقل برای توسعه بوم گردی در محدوده مورد مطالعه توجه شود.
    کلیدواژگان: توان های محیطی، بوم گردی، تحلیل مکانی، کوهدشت
  • عوامل موثر در رضایت گردشگران از سفر به مشهد (مطالعه موردی: خانواده های بنیاد شهید)
    محسن نوغانی، آرش قهرمان*، سمیه عفتی صفحات 116-136
    این مقاله در چارچوب یک مطالعه پیمایشی جامعه شناختی عوامل موثر در رضایت گردشگران خانواده های بنیاد شهید از حضور در جامعه مقصد را تحلیل کرده است. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه است و تکنیک تحلیل داده ها، مدل سازی معادلات ساختاری در قالب نرم افزار EQS است. جامعه آمار یاین پژوهش «تمام خانواده های جانباز و والدین شاهد شرکت کننده در سفرهای بنیاد شهید استان خراسان رضوی» و حجم نمونه 200 خانواده است. براساس رهیافت استفاده دشه در این مطالعه، گردشگر یک «مشتری» است که خریدار خدمات زیارتی سیاحتی از سازمان ارائه دهنده و شهر میزبان است. یکی از مدل های مناسب در این رویکرد مدل ECSI است که در واقع شاخص رضایت مشتریان اروپایی از کالا به معنای عام است. براساس این مدل می توان گفت که متغیرهای موثر بر افزایش رضایت گردشگران در جامعه میزبان تنها خدمات ارایه شده جامعه میزبان نیست؛ بلکه بخشی از رضایت به تصور از جامعه میزبان و انتظارات شکل گرفته بر اساس آن مربوط می شود که در این مقاله به تفصیل به آن ها پرداخته می شود. از ترکیب وزنی گویه های مذکور شاخص مرکزی رضایت از سفر (در مقیاس صفر تا 100) با میانگین 89/69 پدید آمده است. در مدل پژوهش متغیر «ارزیابی کیفیت» با ضریب بتای 43 تاثیرگذارترین متغیر مدل است.
    کلیدواژگان: گردشگری، رضایت از سفر، مشهد
  • خدیجه پاساپور*، مریم مقیمی، هادی رفیعی، محمد مظهری صفحات 137-159
    هدف این مطالعه ارایه راهبردهای بهینه توسعه اشتغال گردشگری مذهبی شهر مشهد است. در این مطالعه از ابزارهای تحلیلی مانند ماتریس راهبردی کمی، سوات، ماتریس عوامل داخلی خارجی در سال 1390 استفاده شده است. براساس نتایج حاصل از ماتریس عوامل داخلی خارجی موقعیت راهبردی اشتغال در بخش گردشگری مذهبی شهر مشهد موقعیت تدافعی است. در ماتریس سوات راهبردهای تدافعی که بیشترین کارایی را در برنامه ریزی و بهبود اشتغال در بخش گردشگری مذهبی دارند، تعیین شد. در نهایت با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی، راهبردهای تدافعی تعیین شده بر اساس نمره جذابیت آن ها اولویت بندی شدند. براساس اولویت بندی به ترتیب راهبردهای ارتقای دانش فنی و تخصصی نیروی کار و بسترسازی مناسب برای اشتغال در بخش گردشگری مذهبی همچنین ایجاد فرصت های شغلی جدید و پایدار متناسب با نیاز بازار کار در اولویت قرار گرفتند. با توجه به نتایج مطالعه در راستای اجرای بهتر این راهبردها پیشنهادهایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، گردشگری مذهبی، اشتغال، ماتریس سوات، برنامه ریزی راهبردی کمی
  • حسین کلانتری، خلیل آباد، ارغوان قنبری*، ولی الله ربیعی فر، شهرام محمدی صفحات 160-180
    شهرستان دماوند از دیرباز مورد توجه گردشگران بوده است و با داشتن قابلیت های گردشگری، شرایط مناسبی را برای استفاده از شهرستان فراهم کرده است. این پژوهش با هدف تبیین جایگاه ساختاری عملکردی اقتصاد این شهرستان از دیدگاه گردشگری پایدار انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است؛ ابتدا مبانی نظری مرتبط با موضوع گردشگری و گردشگری پایدار و ویژگی های منطقه مورد مطالعه توصیف شده است. سپس با استفاده از تکنیک سوات شاخص ها و معیارهای عملکردی این شهرستان و ساختار اقتصادی آن تحلیل و ارزیابی شده است. رویکرد تحقیق، به دو صورت کمی و کیفی است و سپس معیارها با استفاده از تکنیک QSPM و سوات، وزن دهی و کمی شده است. گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای، اسنادی و مطالعات میدانی از محدوده مورد مطالعه و تهیه پرسشنامه بوده است. امتیاز وزن دار ماتریس عوامل داخلی 224/3 است. بنابراین با توجه به وضعیت موجود، قوت ها در جایگاه ساختاری عملکردی اقتصاد شهرستان دماوند بر ضعف ها غلبه دارند. همچنین جمع امتیاز وزن دار ماتریس عوامل خارجی 347/3 است. فرصت ها بر تهدیدها غالب هستند و موقعیت نوع راهبردی در جایگاه ساختاری عملکردی اقتصاد گردشگری شهرستان دماوند در واقع راهبرد تهاجمی (SO) است.
    کلیدواژگان: ساختاری، عملکردی اقتصاد، گردشگری، گردشگری پایدار، شهرستان دماوند
  • داود جمینی*، علیرضا جمشیدی صفحات 181-200
    توسعه بازارچه های مرزی، تثبیت قیمت ها، جهت دهی سودهای تجاری موجب افزایش اشتغال و رفاه برای جامعه مرزنشین خواهد شد. شناسایی و تحلیل جامع عوامل موثر در رضایت گردشگران از بازارها، باعث افزایش تعداد گردشگران میزان ماندگاری ایشان و در نتیجه کسب موفقیت بلندمدت اقتصادی در مقصد می شود. با توجه به اهمیت بازارچه مرزی شهرستان جوانرود استان کرمانشاه در جذب گردشگران و نقش آن در توسعه اقتصادی منطقه مولفه های موثر بر سطح رضایت گردشگران از این بازارچه مرزی را شناسایی و اولویت بندی می کند. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی و با هدف کاربردی و از لحاظ جمع آوری اطلاعات یک مطالعه کتابخانه ای و میدانی است. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای شامل 26 مولفه در میان 254 نفر از گردشگران توزیع شد و داده ها با تکنیک تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ای، با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی، شاخص ها را به چهار عامل تقلیل داد که 711/63 درصد واریانس را در بر می گیرند و از میان این چهار عامل، عامل اقتصادی به تنهایی 874/35 درصد واریانس را پوشش می دهد و به عنوان مهمترین عامل در رضایت مندی گردشگران از بازارچه تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: رضایت مندی گردشگران، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، بازارچه مرزی، شهرستان جوانرود
|
  • Masoomeh Tavangar *, Hamideh Khaksar Astaneh, Fatemeh Rahmani Pages 1-22
    Religious tourism is one of the most popular types of tourismand multifunction cities are the most important places for attraction of these tourists. Different religions have their own patterns for pilgrimage trips In all, the aim is to achieve spiritual peace Tourism management of religious- pilgrimages and native models has basically different in that destination cities which they are following especially geographically and socially characteristics.This study reviews tourism management of two pilgrimages city Rome in Italy (Vatican) and Mashhad in Iran. Method of this research is comparative analysis and has been developed based on the management of tourist destinations model. Information was collected from documents and electronic resources.The results showed differences in the management structure and composition of tourism in the sample cities. Finally, recommendations offered to improve the Tourism Management in Mashhad, According to Rome's success and excellence in attracting and organizing religious and non-religious tourists.
    Keywords: Pilgrimage, Religious city, Tourism management, Mashhad, Vatican
  • Hojat Rezaei *, Ali Reza Dehghanpoor, Sharieh Mahmoudi, Mehdi Cheraghi, Mohammad Reza Baghipoor Pages 23-46
    Orumieh lake as the world's second largest lake, largest Permanent Watershed in West Asia and second largest natural habitats for animals in Iran and because of its environmental nature, important natural resources, climate geography and biodiversity can provide best field for national and international ecotourism attraction by proper and timely planning. So this study by descriptive- analytical research method and data collection approach include library and field methods, try to use SWOT analytical model for introducing this lake's ecotourism strengthes and weakness points and in line of tourism stable developing for this region, offer practical strategies along with sustainable development. Results of the survey shows that the strengths of the lake, such as plant species diversity, biodiversity including birds, salt water and bringing up green and blue algae, variety geomorphologic species in the region can make it a great tourism region in the conditions of practical and rigorous planning.
    Keywords: Sustainable tourism, Ecotourism, Orumieh Lake, Natural environment, SWOT
  • Javad Sakhdari *, Jahangir Yadollahi Farsi, Mahdi Jafarnejad Pages 47-67
    One of the most important questions raised in the tourismindustry of Iran is why some people can recognize entrepreneurship opportunities, while others do not have this ability. This research aims to explore individual factors influencing this issue in the field of Health Tourism. A mixed method approach was adopted. In the qualitative study, the initial conceptual model and research propositions were designed and developed through conducting 15 explorative interviews in a systematic way with the selected entrepreneurs. In the quantitative study, a questionnaire instrument was designed, and data were collected from 80 entrepreneurs operating in the field of Health Tourism in Mashhad. The effects of independent variables on dependent variable were examined using SPSS software. Furthermore, Friedman Test was used for ranking variables. The results indicate that 62 percent of dependent variables variance (opportunity recognition) is explained by the variables of personality traits and access to information and the remaining variance is explained by the other items. Moreover, based on insights from Friedman Test, the variables of access to information and entrepreneurial alertness ranked highest among the independent variables. This research can contribute to promoting entrepreneurship in the field of public health through recognizing individual factors effective for opportunity reorganization, and training and promoting them.
    Keywords: Opportunity recognition, Entrepreneurial alertness, Cognitive abilities, Social network, Prior knowledge, experience, Health tourism
  • Mohammad, Rahim Rahnama *, Tahereh, Sadat Hossein Ghaffari, Amir Oshnooi, Mojtaba Roosta Pages 68-89
    The aim of this study is to evaluate accommodation centers in Mashhad as the largest city for tourism in the country. Therefore, their services were investigated in seven parameters including: transportation and access, knowledge of the hotel staff, hotel location and the surrounding areas, local facilities and services in hotels, quality of hotel foods, education, security, and reliability. The study is descriptive one- analytical and documentary research has been done in two ways. The study statistical population consisted of 990,886 people in the city of Mashhad domestic tourists comprise 856 accommodation centers with a sample size of 360 was determined by sampling formula. The results of the factor analysis is the first variable factors related to satisfaction with convenient transportation access to the attractions from the hotel with a special rate (3.07) and the second variable is related to quality of hotel foods with eigenvalues (2.4). The results showed that test of assumptions between underlying variables with the satisfaction of service quality has a significant relationship.
    Keywords: Satisfaction, hotel, domestic tourists, Quality of Services, Mashhad Metropolis
  • Maryam Bayranvandzadeh*, Hedayat Darvishi, Siyamack Sharafi, Dana Alizaddeh Pages 90-115
    this study aimed to identify risk zoning and development strategies for ecotourism activities, have been carried out in the city of Kouhdasht. The research - descriptive and analytical survey methods and libraries used to collect data. For analyze data from Arc GIS software and spatial analysis models of SWOT model for developing ecotourism sector strategies are used. The results indicate the potential for ecotourism in the northern part of the study area among the diverse activities in this sector, and Rock Climbing Activities is one of the important activity inthe development plan, this field should be considered., Southern parts is in average condition and other parts of the study area are not in good condition. Meanwhile, the strategy should be minimal - at least for development (activities) of ecotourism in the study area should be considered.
    Keywords: Environmental capacities, Ecotourism, Spatial analysis, Kouhdasht
  • Factors that Affect on Trip Satisfaction of Tourism in Mashhad (Bonyad shahid family)
    Mohsen Noghani, Arash Ghahreman *, Somaye Efati Pages 116-136
    The goal of this article- as a survey research- is to study social factors that affect on tourist's satisfaction in Mashhad.We use questionnaire for data collecting and analyseing by EQS software in structural equation modeling format. The sample size is 200 martyer families who had been gone on trip in khorasan Razavi province. In sociology of consumtion; we can accept the tourist as a coustomer who wants to buy touristic services from the host society. We can accept the ECSI as an appropriate model, which is European customer satisfaction index. According to this theory, good services are not the main factors which can explain the trip satisfaction, but tourist's imagination from the host socity and expectations which is formed (base on it) are so important. Base on the model, the mean weight of trip satisfaction index has measured as 62.89 (0-100 range). The variable of Perceived quality (beta: .43) is the most efficient ones.
    Keywords: Tourism, Trip satisfaction, Mashhad
  • Khadijeh Parsapour *, Maryam Moghimi, Hadi Rafiei, Mohammad Mazhari Pages 137-159
    The objective of this study is evaluating and suggesting optimal strategies to develop employment in religious tourism sector in Mashhad. Analytical tools like QSPM Matrix, SWOT and IE were used for the year of 1390. Results of the IE matrix showed that the strategic position of employment in the religious tourism sector in Mashhad, is the defensive strategy. In the SWOT matrix, the defensive strategies which are the most effective for planning and improving in employment in the religious tourism sector were selected and eventually these defensive strategies were prioritized using the matrix QSPM based on their attractive scores. Based on the priority result, "promoting technical and professional knowledge for labor force in religious tourism sector", "preparing appropriate outlines for employment in religious tourism" and "creating new and sustainable employment opportunities based on labor market demand" were selected respectively. Considering the results of the study, some suggestions have been proposed to achieve the better implementation of these strategies.
    Keywords: Strategic planning, Religious tourism, Employment, SWOT matrix, QSPM matrix
  • Hussein Kalantari Khalil Abad, Arghavan Ghanbari *, Valiolah Rabieefar, Shahram Mohammadi Pages 160-180
    Iran is a country with the greatest natural attraction, historical and cultural heritage in the world, long history of civilization and culture, nature, diverse climate conditions and other factors. With considering these advantages, Iran has the significant tourism power. This paper aims to explain the economic structure and performance position of the Damavand city from the perspective of sustainable tourism. Research method is descriptive analytic. At first, we describe the relevant theoretical principles of sustainable tourism and the characteristics of the case study area and then the economic- functional indicators has evaluated and analyzed by using SWOT technique. Research approach, is both quantitatively and qualitatively, because the researcher will use a set of qualitative criteria in addition to quantitative measures for better analysis and then this criterion has weighted using SWOT-QSPM technique. The data collection methods are both library, documentary and field study, in addition the questionnaire is provided. The results obtained shows that the weighted score of internal factor evaluation matrix is 3.224. So, the strengths in the economicalperformance structure of Damavand city overcome weaknesses. What is more, total weighted score of external factor evaluation matrix is equal to 3.347, which is more than the mean number. That means the opportunities overcome threats. As a result, the type of strategy in economic performance structure of Damavand city is S-O strategy, and extracted strategies are moving towards sustainable development of tourism.
    Keywords: Tourism, Sustainable tourism, Damavand city, Economicperformance structure
  • Davood Jamini *, Alireza Jamshidi Pages 181-200
    Border market development, prices stability, and directing of trade profits, will increase employment and prosperity for the Border zones. Comprehensive identification and analysis of market factors on tourist satisfaction, increased retention rates, supporting the increasing number of tourists and the destination is the result of long-term economic success. This research want to identify and prioritize the factors affecting the satisfaction level of tourists from the border market deals. The study of research methods, descriptive - analytical, and applied for the purpose of gathering information for a research library and field. For data collection, a questionnaire consisting of 26 components were distributed among 254 cases of tourists and data analysis techniques of factor analysis and cluster analysis, using the SPSS software will be discussed. The results of the factor analysis of the four factors reduced the 64.011% of the variance and from the other four factors, economic factor alone, 35.874% of the variance and covers the most important markets have an impact on tourist's satisfaction.
    Keywords: Tourist satisfaction, Factor analysis, Cluster analysis, Frontier markets, Javanrood Township